Ayurvedische massage

... is een oude Indische massagetechniek die zijn oorsprong vindt in de Veda's, de oude geschriften uit de Dravidische cultuur in het India van ca. 5000 v.Chr.
Het woord 'Ayurveda' bestaat uit de samenvoeging van ayu (leven) en veda (kennis).
In India wordt het lichaam vergeleken met een tempel. Hoe eervoller je omgaat met je eigen tempel, hoe beter de energiestromingen in je lichaam stromen.
Ayurvedische massage is een massagevorm die vanuit een holistisch perspectief vertrekt. Alles is en wordt met elkaar verbonden.
Deze massage werkt reinigend en ontspannend. Tevens stimuleert ze het zelfregulerend/zelfherstellend vermogen van het lichaam. Door de zachte masserende bewegingen krijgen de cellen en de organen van het lichaam op een positieve manier aandacht. Zo helpt ze zelfs tegen veroudering.
Als extraatje wordt er tijdens de behandeling ook gebruik gemaakt van stemvorken die specifiek werken op het lymfesysteem en de bloedsomloop. Hierbij volgen we zoveel mogelijk de natuurlijke lijnen van het lichaam.

Mede dankzij het gebruik van specifieke etherische oliën wordt het geheel als diep doordringend ervaren.
Gedurende de behandeling krijg je het gevoel dat je fysieke en geestelijke lichaam meer in harmonie komen en op elkaar afgestemd geraken.
Vooraleer de massage begint word je eerst lekker verwend met een klankbad (vocaal en instrumentaal) zodat je in een gevoel van totale ontspannenheid start.
Zeker een aanrader voor mensen die te kampen hebben met stress, vermoeidheid en slapeloosheid.

 

Batik


In Sri Lanka bezoek je een ‘batikfabriek'. Batikwerk is er een typische kunstnijverheid, net als houtsnijwerk. In 120 batikateliers, waarvan een twaalftal in Belgische handen, zijn 600 000 overwegend vrouwelijke medewerkers aan de slag. De sector is bang voor het Europese antwoord op de voorstellen om de invoer van Aziatisch textiel in Europa aan banden te leggen.

  
Batik maken is een proces met was (kaarsvet), daarna verven, drogen en vervolgens de materiaalstoffen koken. Alles gebeurt met de hand.
Het verlangt een vakmanschap en steeds weer opnieuw nakijken van wat je hebt gemaakt. Daardoor lijkt geen enkel werkstuk op de andere!
Wie gaat er naar huis zonder een Batik-shirt?
Met kan het design meteen "uit de hand"verven, maar soms maakt men ook wel een stempel. Bijvoorbeeld voor een tafellaken, omdat het motief steeds aan de rand terugkeert. Zo'n stempel (of tjanting) soldeert men eerst van metalen stukjes. Soms gebruikt men ook meerdere stempels.
De was wordt gesmolten en vervolgens wordt het stempel in de gesmolten was gedrukt en dan op een stuk witte stof gedrukt. Men behandelt zo de gehele stof met hetzelfde stempel.

Daarna kan men de stof (met de kwast) in verschillende kleuren schilderen. Slechts de delen met "was" blijven natuurlijk onbeschilderd.
Vervolgens wordt de stof gekookt en de was wordt zodoende van de stof verwijderd. Het motief blijft achter. Daarna wordt de stof gedroogd.
Dit proces kan met verschillende kleuren herhaald worden.


  

Houtsnijwerk uit Sri Lanka

Het unieke houtsnijwerk wordt in het zuiden van Sri Lanka gemaakt.
Hiervoor wordt de nadun en palu boom (harde houtsoort) gebruikt. Het prachtige houtsnijwerk wordt met de hand uitgesneden en gehakt.
Op twee plaatsen zijn voor Lanka Lamai mensen aan het werk.
De werkomstandigheden zijn goed en over het algemeen kan het personeel in eigen onderhoud voorzien en kunnen hun kinderen naar school toe gaan. De kunstzinnigheid van de originele bewoners van Sri Lanka is groot. Uit het hout worden de prachtigste beelden gemaakt: olifanten en de beroemde paalvissers (zie foto)

 
 
Tradities en souvenirs

Het bekendste souvenir van Sri Lanka is één van de vele rituele maskers die in de houtsnijwerkateliers worden gemaakt. De maskers spelen nog steeds een grote rol bij de ceremonies van de Sri Lankanen. Ze worden veelal gemaakt van een lichte houtsoort omdat het anders onmogelijk zou worden de wilde bijbehorende dansen uit te voeren met soms wel metershoge maskers. Andere typische producten van het land zijn ebbenhouten boeddhabeelden en olifanten, als ook bewerkte houten kistjes, thee, batikstof en edelstenen.


Naga Raksha masker of duivelsmasker uit Sri Lanka
Deze maskers worden gebruikt om andere geesten te verdrijven. er zijn verschillende soorten raksha-maskers. naga raksha (een masker met een cobra erop afgebeeld) is bijvoorbeeld een masker dat wordt gebruikt om de vijanden te verslaan zodat die vervolgens als slaven kunnen worden gebruikt.

terug inhoud